Avatar jordi130455

Senglar i Civet de senglar amb bolets


El senglar, porc senglar o porc fer (Sus scrofa) és un mamífer cetartiodàctil.

És de mida mitjana, amb un cap gros i allargat, amb ulls molt petits. El coll és gruixut i les potes són molt curtes, les del davant més llargues que les del darrere, a diferència del porc domèstic, que té més desenvolupada la part posterior del cos.

Subespècies
A la Península Ibèrica s'hi localitzen dues subespècies que es diferencien pel pelatge:

El Sus scrofa castilianus que té el pelatge format per cerres i borra.

El Sus scrofa baeticus, que és el que es localitza a Andalusia, que té solament cerres.

Morfometria

Longitud del cos: 120 cm
Longitud de la cua: 22 cm
Alçada fins a la creu: 65 cm
Pes: els mascles entre 70 i 90 kg (excepcionalment fins a 150), les femelles entre 40 i 65 kg.

El senglar és un mamífer de mida mitjana amb un cap allargat i gros i d'ulls molt petits. El coll és ample i les potes molt curtes, això accentua la forma arrodonida de l'animal. És major l'alçada dels quarts davanters que els posteriors, a diferència del porc domèstic, que per selecció genètica ha desenvolupat més la part posterior del cos, on es localitzen les peces que arriben a un major preu al mercat de la carn.

El senglar compensa la seva poca visió amb un important desenvolupament de l'olfacte, que li permet detectar aliment, com ara tòfones o vegetals i animals sota terra, o fins i tot enemics a més de 100 metres de distancia. L'oïda està també molt ben desenvolupada i pot captar sons imperceptibles per a nosaltres.

Els seus pèls són gruixuts i negres mesurant entre 10 i 13 mm a la creu i uns 16 mm a la punta de la cua. El color del pelatge és molt variable i va des de colors grisencs a negre fosc, passant per colors rogencs i marrons. Les potes i el contorn del musell són més negres que la resta del cos. La crinera que recorre el llom a partir del front, s'erissa en cas de còlera. La muda del pelatge ocorre entre maig i juny, encara que la femella amb cries muda més tard. A l'estiu els flocs són més curts.

Hàbitat
El senglar s'adapta a tot tipus d'hàbitats sempre que disposi d'una mínima cobertura i aliments, encara que prefereix els llocs amb una vegetació alta on poder-se camuflar i abundi l'aigua per a beure i rebolcar-se en el llot i fang. Els seus hàbitats predilectes son els alzinars i els massissos forestals caducifolis o mixtes, sobre tot si estan poc visitats i el seu nivell inferior és ric en matolls, esbarzers i gatosa on pugui revolcar-se en sec a recés del vent. Però també se'l troba a la màquia i maresmes, sense oblidar les àrees de cultiu, sempre que mantenguin una mínima cobertura arbòria o arbustiva on refugiar-se. En cas necessari, neda sense dificultats i durant molt de temps. Suporta fàcilment els rigors de l'hivern gràcies al seu pelatge i dura capa de pell; cosa que li permet residir a les zones altes i mitjanes de muntanyes durant l'hivern si disposa d'aliments.


Civet de senglar amb bolets

Ingredients

1kg de cuixa de senglar desossada
1l de vi negre
1 pastanaga
1 ceba
1 tronxo d'api
1 porro
4 ceps
100 g de fredolics
50 g de camagrocs en pols
la pell d'una llimona i d'una taronja
1 canonet de canyella
farina
sal i pebre
oli d'oliva

Elaboració

Per començar, poseu en un bol la cuixa de senglar tallada a trossos, la pastanaga, la ceba, el porro i l'api, tot tallat a daus, la pell de la llimona,
, la pell de la taronja, la canyella, cobriu-ho amb el vi negre i deixeu-ho macerar a la nevera durant 24 hores.

Després, separeu el vi, les verdures i el senglar i reserveu-ho.

A continuació, poseu el vi en un cassó i deixeu-lo reduir a foc suau.

Mentrestant, en una paella amb una mica d'oli salteu les verdures fins que quedin dauradetes.

Tot seguit, salpebreu els talls de senglar, enfarineu-los i fregiu-los en una cassola amb oli abundant. Quan estiguin dauradets, poseu-los al cassó del vi juntament amb les verdures saltades, els ceps laminats, els fredolics tallats a trossos, els camagrocs en pols, rectifiqueu-ho de sal i pebre i deixeu-ho coure tot junt durant dues hores a foc suau.

I ja per acabar, emplateu els talls de senglar amb els bolets i les verdures i salseu-ho tot amb el suc de la cocció.

On September 21 2011 13 Views

Flash of jordi130455

  • haiku1982
  • ellenidama
  • belen7ksy
  • los_marvels
  • jemoyer
  • luly_loco
  • elrincondeamelie


Tag - Amor
Loading ...